Het prille begin

"Luke Albert Jr." zag op 17 april 1970 het levenslicht. Om 7.00 's morgens besliste ik de moederbuik te verlaten en ons gezinnetje te vervoegen.

Mijn ouders en mijn zus waren apetrots, terwijl ik al wenend probeerde te bewijzen dat ondanks het feit dat ik nog niet kon spreken, laat staan zingen, mijn stembanden wel degelijk meegeleverd waren bij de geboorte en over het volume niet direct een klachtenbrief naar de ooievaar diende gestuurd te worden. Dat zat snor...

 

Peuter - Kleuter - Jeugdjaren

Ik mag met trots zeggen dat ik normaal ben opgegroeid. Ik heb de luxe gehad om te kunnen genieten van een warm nest, waar over alles en nog wat open kon gepraat worden. Mijn zus en ik hebben wat afgespeeld. Ook al konden we soms kat en hond zijn, we waren altijd twee handen op een buik. En soms ook zo mooi naïef.

Zo gingen we op een keer slagertje spelen. Wij vol enthousiasme papier beginnen knippen en kleuren om toch maar charcuterie in ons "uitstalraam" te kunnen plaatsen. Dat kleuren nam zoveel tijd in beslag dat, tegen de tijd dat we klaar waren, de goesting om slager te spelen al lang over was. We hebben het "vlees" dan maar weggesmeten.

 

Eerste optredens

Mijn eerste optredens spelen zich af op de leeftijd van 6-7 jaar. Voor mij van Sinterklaas geen auto's of knikkers, wel speelgoed drumtoestellen, gitaren,... Ik herinner me nog dat ik bij mijn ouders in een bergplaats een aantal planken opeenstapelde en dat fungeerde als mijn eerste podium. Mijn zus telkens als "gedwongen" enthousiast publiek...

Constant was ik bezig met het in elkaar knutselen van goochelshows, komische acts, quizen (met terug mijn zus als ...) en steeds met volle de overtuiging dat de zaal vol publiek zat.

 

Het echte werk

De aanzet tot mijn eerste echte podiumervaring was mijn vader. Mijn moeder deed al een tijdje mee aan zangwedstrijden en tijdens haar repetities in onze toenmalige keuken, zat ik altijd mee te zingen en/of geboeid te luisteren naar mijn mama. Tot mijn vader op een blauwe maandag zei: "Waarom doe je zelf eens niet mee". Zo is op twaalf jarige leeftijd de bal aan het rollen gegaan.

De eerste keer was met de nodige "trak". Wenen tijdens de repetitie en bij het optreden boven het publiek en de jury blijven uitkijken. Tot mijn grote verrassing bleek ik in mijn categorie te winnen. De trein was vertrokken.

Vele zangwedstrijden volgden elkaar op en ik hoste in de jeugdcategorieën van de ene overwinning naar de andere. Bij het wisselen van de stem en de overschakeling naar de categorie van de volwassenen werden verschillende ereplaatsen gehaald, doch bleven overwinningen uit. Ondertussen deed een nieuw fenomeen zijn intrede: de soundmix. Ook al heb ik daar een leuke tijd beleefd, het was toch niet echt mijn ding.

Mede door de invloed van TV verschoof al snel de aandacht van de stem naar de verpakking en werd het eerder een look-a-like contest dan een zangwedstrijd. Na enkele jaren in dat milieu te hebben vertoefd mocht ik dankzij José Hautekeete kennis maken met het musical gebeuren. Een rol in "Chico" bracht mij op de meest diverse plaatsen in Vlaanderen, iets wat met de erop volgende productie "Race" nog eens werd overgedaan.

Het begon echter meer en meer te kriebelen om mijn eigen artistieke ei te leggen. Begin 2001 was het er: de coverartiest Luke Albert Jr. was een feit...

 

Luke Albert Jr

De naam is geïnspireerd op wijlen Luke Walter Jr., de gewezen frontzanger van Blue Blot. Ik wilde een artiestennaam waar mijn vader zaliger, die altijd mijn grootste fan was, in opdook. Luke is Luc in het Engels, Albert de naam van mijn vader en Jr. geeft aan dat ik de jongste van de twee ben.